В едно от последните интервюта на за CNN от 15 декември

...
В едно от последните интервюта на за CNN от 15 декември
Коментари Харесай

Алексей Навални пред CNN през 2020г.: Не искам Путин да е цар на Русия, защото убива хора

В едно от последните изявленията на за CNN от 15 декември 2020 година, той изяснява, че Путин е бил наясно с интервенцията по отравянето му, осъществена четири месеца по-рано. 

, добре пристигнал в предаването. Искам единствено да кажа, че е доста трудно да се слуша този ужасяващ запис, на който Вие крещите и страдате в самолета. Просто желая да знам по какъв начин се чувствате. Възстановен ли сте изцяло? Какво е здравословното Ви положение сега?

Здравей, Кристиан. Много съм благополучен да бъда във Вашето предаване и в действителност в действителност, в действителност желая да стартира с това, че доста благодаря на CNN за невероятната работа с това следствие. Вчера, моментът, в който Клариса се пробва да влезе през вратата и се сблъсква с Алек Таякин, който е бил координаторът на екипа за убийства, беше необикновен.

Същевременно беше и много смешно, само че би трябвало да помним, че това момче е невъзмутим палач. Той е рисков човек. Аз се усещам доста по-добре сега. И се усещам по-добре, тъй като следствието беше доста сполучливо. Всички знаем по какъв начин се случват нещата, само че когато погледнете цялата система, цялата инфраструктура на Кремъл и ФСБ за убийства - тя е ужасяваща, предава Нова тв.

Боже, когато споменавате как се случва всичко звучи като фантастика. Аз желая да вникна повече в това, тъй като сте абсолютно прав. Това беше необикновен репортаж, следствието, резултатите, опитите да влезем през тази врата.  Искам да Ви попитам, тъй като, желаете да се върнете в Русия, а няма наказателно следствие, няма самопризнание, явно те отхвърлят, сигурно Путин отхвърля да се е случило такова нещо, тогава за какво желаете да се върнете? Смятате ли, че ще бъдете в сигурност, когато се върнете?

Ами, не мисля, че мога да имам такава привилегия да съм в сигурност в Русия, само че би трябвало да се върна, тъй като не желая тези групи убийци да съществуват в Русия. Не желая Путин да ръководи Русия. Не желая той да е президент. Не желая той да е цар на Русия, тъй като той убива хора. Ето това е повода, заради която нашата страна деградира. Това е повода, заради която хората са толкоз небогати. Имаме 25 милиона души, които живеят под прага на беднотия. Цялата системата деградира, за мое благополучие, в това число системата за убийства на хора. Това е повода. Искам да се върна и да се опитам да трансформира нещата.

Един отчет твърди, че няколко чиновници на ФСБ са следили фамилията Ви в продължение на към три години от 2017 година насам, в това число.

Почти четири години.

Да. И се счита, че даже брачната половинка ви Юлия е била евентуална цел. Знаете ли, в отчета се споделя, че тя се е чувствала доста зле, когато и двамата сте отсъствали за известно време. Така че, безусловно сигурен ли сте, че тези хора, които са Ви следили, в действителност са същите, които са Ви отровили. Какво мислите за това? Кой съгласно Вас го е направил?

Сигурен съм на 100%, тъй като съм наблюдавал това следствие в границите на няколко месеца. Ние бяхме част от това следствие, проверихме всички данни и свършихме част от тази работа. Всички доказателства демонстрират, че това е било редовно, осъществявано от един цялостен екип от ФСБ, който е взел участие в това всекидневно да ме следи, да се приготвя за акцията и да чака заповедта. Ние знаем по какъв начин работи ФСБ и такава интервенция, изискваща такива умения, и то за толкоз дълго време, не може да бъде извършена без решение на началника на ФСБ -  господин Бортников. А е изключено той да си разрешили такова нещо без директна заповед на президента Путин.

Така, че съм 100% сигурен, че Путин е издал заповедта, незабавно откакто разгласих, че се кандидатирам за президент. През 2016 година се кандидатирах за президентския пост. Тогава е бил основан този екип, който ме е следил близо четири години, който направи няколко опита да ме убие и това изцяло потвърждава, че Путин е на всички места и е получавал отчети от самото начало на тази интервенция.

Чудя се дали се надявате, че посредством това обществено отразяване, този, който се пробва да свърже точките и до известна степен го е направил, ще докара до по-нататъшна интернационална реакция. Разбира се, знаем, че Европейски Съюз през август, когато за първи път бяхте токсичен, наложи наказания на основни членове на ФСБ. Съединени американски щати не го направиха и се чудя какво се надявате, че ще направи администрацията на Байдън. Президентът Байдън съобщи, че „ методът на нахлуване не оставя подозрение за това къде е отговорността, точно в съветската страна. Като президент ще направя това, което Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския отхвърли да направи - ще работя с нашите съдружници и сътрудници, с цел да държим режима на Путин виновен за неговите закононарушения “. Какво съгласно вас би трябвало да се направи?

На първо място, имаше потребност президентът на Съединените щати да насочи едно доста ясно обръщение. Не става въпрос за мен, а за това, че се употребява химическо оръжие против цивилни, за убийството на политически съперници. Честно казано, реакцията на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския беше доста разочароваща, тъй като единствените му думи бяха: „ Нека да поговорим за това по-късно “. Аз мисля, че това в действителност не е задоволително, тъй като това по-късно по този начин и не пристигна. Мисля, че президентът на Съединени американски щати би трябвало да каже нещо доста ясно, посланието му би трябвало да бъде доста ясно по този въпрос.

Абсолютно неприемливо за целия свят е да има човек, който да употребява химическо оръжие, да създава химическо оръжие и да го употребява по подобен метод - необмислен и доста рисков. Защото ако можеш по този метод да убиваш хора, с такова мощно оръжие, такова елементарно за потребление оръжие, от което е невероятно да се спасиш, тогава няма какво да те спре. Аз имам вяра, че поради това, което се случи с мен, следствието ще продължи и ще разберем, че в действителност много хора са били убити в Русия, а може би и в чужбина по този метод.

Трябва да отбележим, че Александър Литвиненко е бил токсичен с полоний, а Скрипалов, както знаем, с новичок. Всички те упрекнаха Кремъл, който, несъмнено, отхвърля. Но все пак това се е случило в чужбина и Ливиненко в действителност беше погубен. Какво да кажем за това, което откри Bellingcat, а точно, че при следствието се откри, че в действителност Кремъл към момента управлява доста комплицирана интервенция за произвеждане на химически оръжия, откакто сподели на света, че към този момент не се занимава с това. Какво още можете да ни кажете за това? И за какво им е нужен цех за произвеждане на химически оръжия и депозиране?

От позиция на цялостната картина, това е най-опасната част. Аз персонално съм доста обезпокоен от тази част на следствието, обвързвано с мен. Фактът, че Русия развива доста, доста напреднал вид химическо оръжие е безусловно отблъскващ. Защото още през 90-те години Русия беше една от страните, които прокарваха концепцията за цялостна възбрана на химическото оръжие и заличаване на всеки грам химическо оръжие по целия свят и това беше безусловно вярна позиция.
А в този момент имаме няколко институции, за които знаем от следствието на Bellingcat, че най-малко три от тях създават, както химически оръжия, по този начин и способи за доставянето им. Включително слагането им в нанокапсули и други комплицирани способи за отравяне на хора, за ликвидиране на хора.

Химическите оръжия, които познавам от личния си опит, са нещо извънредно. Те не могат да бъдат употребявани за нещо потребно. Те сигурно се създават за ликвидиране на хора, за ликвидиране на хора по скришен метод. Освен това, един тип спомагателен бонус към потреблението на химически оръжия против съперниците ти, е че всяваш боязън у хората, тъй като хората се опасяват от това. Някои могат да поемат риска да попаднат в пандиза или да бъдат убити, тъй като това е нещо, с което се сблъскваш в действителния живот и което четеш от новините. Но концепцията да умреш ненадейно единствено, тъй като си се докоснал до нещо е ужасяваща за хората. Вие споменахте, че знаем за няколко опита за ликвидиране на хора с новичок и други химически оръжия, и го знаем, тъй като тези хора са оживели, само че нямаме визия какъв брой сполучливи опита за ликвидиране е имало.

Нека попитам за измененията, които желаете да видите в Русия, Вие очаквате следващите избори през 2024 година Президентът Путин съумя да удължи мандата си след 2024 година Просто се чудя какъв е Вашият проект, с цел да бъдете по-успешни, в сравнение с сте били до момента. Те Ви изключват. Не Ви дават достъп до равнопоставени условия за присъединяване в изборите. Вие сте един от водещите борци против корупцията. Вие сте доста забележима в обществените медии персона и на всички места в Русия, само че те не Ви разрешават да участвате и да бъдете съпротива. Как смятате, че ще се проведат изборите през 2024 година?

Права сте. Не мога да вземам участие в изборите през 2024 година, тъй като ми е неразрешено, а това е тактика, която Кремъл, за жалост, ползва. Просто не разрешава на хората да вземат участие. Но въпреки всичко изборите не са единственият инструмент, това не е единственият политически инструмент. Ние вършим доста други неща, организираме манифестации, митинги и организираме следствия.

Аз ще се върна назад в Русия и мисля, че нашата роля в идните парламентарни избори ще бъде забележителна и ние сме от голяма важност. Готови сме да водим битка с ръководещата партия " Единна Русия ". Имаме своя специфична тактика, наречена „ мъдро гласоподаване “, за което ще използваме системата на политическите партии, с цел да се борим с ръководещата партия.

През цялото време като че ли играем на „ Хвани ме, в случай че можеш “. Те измислят от ден на ден и повече принадлежности, с цел да ни потискат. Това е нашата страна. Имаме милиони хора, които поддържат концепцията за европейския метод на развиване на страната. Имаме десетки милиони хора, които са доста недоволни и ядосани от Путин, и тези хора съществуват. Така че, макар че са изтласкани от политическото поле, те към момента съществуват и ние ще използваме тяхната сила, пристрастеност и мощ, с цел да се борим с този режим.

Искам да Ви задам един въпрос, който визира Вашата политическа промяна. Хора като Путин и неговите съдружници ще кажат, че " Путин е президент на цяла Русия ", в това число на някогашните руски републики. Те акцентират някои от нещата, които сте казвал през 2007 година, когато бяхте изхвърлен от локалната партия, тъй като се смяташе, че сте отправяли обиди към хора, които идват от републиките в Москва, с цел да търсят работа. Какво ще отговорите на това, щом желаете да се лансирате още веднъж като политик, който може да завоюва освен в Москва, само че и в цялата страна, която е голяма страна, цялостна с най-различни етноси?

Аз имам може би привилегията да бъда политикът, който познава хората, и живота на тези, пристигнали от другите републики най-добре от всички други, защото бил в пандиза с тях. След всеки протест извозвам по три месеца в пандиза. Така, че аз пребивавам с тези хора, споделям храната си с тях. Аз съм този, който най-добре ги познава, който може да поддържа връзка с тези хора и бих споделил, че и поради тях се връщам в Русия. Определено имам по-добра поддръжка измежду мигрантите, в сравнение с Путин.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР